Entrada destacada

martes, 28 de noviembre de 2023

A quina edat s'aconsella entregar un mòbil als nostres fills?

A quina edat li podem entregar un telèfon mòbil intel·ligent (smartphone) al nostre fill o filla?

A quina edat creus que és convenient entregar-li un telèfon mòbil al nostre fill? Aquesta pregunta ens la fem molts pares i ens surten molts dubtes al respecte. Hi ha motius d'organització familiar, necessitats de comunicació específiques i també influeixen molt les creences dels mateixos pares.

El que tenim clar és que una gran majoria dels joves obtenen el seu primer telèfon mòbil intel·ligent quan fan el pas cap a l'institut; és a dir, entre els 11 i els 12 anys.

Suposo que el fet del canvi d'horaris, l'augment de la llibertat i l'autonomia del jove pel fet d'anar a l'institut, provoca als pares la necessitat de poder estar en contacte amb els seus fills. I els fills ho agraeixen perquè els hi va perfecte pel desenvolupament de la seva pròpia identitat de forma autònoma.

Un grup de pares i mares promouen endarrerir l'entrega d'un mòbil als menors fins que no tinguin 16 anys.


Així i tot, hi ha un grup de pares i mares que estan promovent endarrerir l'accés a un telèfon mòbil propi als seus fills i filles fins als setze anys. Comenten que el cervell de l'adolescent no està prou format ni prou madur per a poder gestionar un telèfon intel·ligent amb seguretat i assertivitat.

Pensen que el fet de proporcionar un telèfon intel·ligent a un adolescent de dotze anys se l'està exposant a uns riscos que no compensa el fet de resoldre la necessitat de comunicació i control entre pares i fills en aquesta edat.

A més, a part de posicionar-se públicament a favor d'aquesta mesura, volen difondre aquesta opció i promoure-la entre les famílies i, d'aquesta manera, reduir la pressió social que existeix en entregar un telèfon mòbil intel·ligent als nostres fills a 12 anys.

La tendència contrària és de proporcionar un mòbil els menors al més aviat possible.


En contra a aquesta tendència, hi ha persones que prefereixen promocionar el contacte entre infant i smartphone al més aviat possible. Comenten que d'aquesta manera ell, els pares i mares, són qui els hi expliquen i transmeten la gestió del mòbil; d'aquesta manera poden transmetre-li al menor els seus valors i aconseguir una mateixa línia pedagògica integral en tota l'educació del seu fill.

El que deixa molt clar aquesta tendència que se li ha de fer un acompanyament a l'ús del mòbil molt acurat al principi i donant-li més autonomia de forma progressiva.

Els pros i contres de cada una de les tendències.

Analitzem els pros i contres de la tendència de prohibir la tinença a menors de setze anys:

A favor:
  • Jove més madur quan se li entrega el mòbil.
  • Ja no necessita tant acompanyament
  • En un principi, jove amb més autoresponsabilitat i amb més criteri.

En contra:
  • No ha tingut accés a tenir un telèfon propi fins en aquest moment, no sap com gestionar-ho. Aprendrà a gestionar-ho molt probablement amb els amics.
  • El cervell és més madur, però no ha estat en contacte amb la disponibilitat d'accés il·limitat a la web quan vol i a on vol.
  • Si el grup d'amics hi ha una àmplia majoria amb mòbil propi, es pot sentir desplaçat, exclòs o diferent del grup d'amics entre els 12 als 16 anys.

Ara analitzem els pros i els contres de la tendència d'entrega d'un telèfon intel·ligent a infants més petits d'11 anys.

A favor:
  • Poden ser els mateixos pares qui transmeten els valors en l'ús i la gestió del telèfon intel·ligent.
  • Inculcar la responsabilitat integral de la gestió del mòbil com tenir cura de l'aparell en si, de la localització, de carregar la bateria, etc.
  • Eina per la qual, l'infant, va agafant autonomia, practica la lectura, va agafant criteri propi i va desenvolupant la seva identitat.

En contra:
  • Exposem a l'infant als riscos que tot infant i adolescent tenen davant l'ús de les noves tecnologies; aïllament social, desenvolupament d'addicció, sobreexcitació neuronal, etc.
  • Necessitat de supervisió constant per part dels pares i mares, de compartir estones junts per a la gestió del mòbil.
  • Ser molt conscient del propi ús del telèfon mòbil, els infants són màquines d'imitació i aprenen a partir de l'observació de models i experimentació pròpia.

Conclusions


Ara, després d'haver llegit els ets i uts de les dues tendències... amb quina et quedes tu?, tendeixes a endarrerir el màxim possible, o pel contrari li entregaries un telèfon mòbil al teu fill als 5 o 6 anys?

Sigui quina sigui la teva opció has de tenir en compte que:

  • És una acció que ha d'estar acordada amb la teva parella i/o l'altre progenitor del teu fill o filla.
  • Tenir clar que sigui quina sigui la vostra decisió, sempre ha d'haver-hi un primer accés a la tecnologia pautat i progressiu. Per tant, una supervisió i una fase "d'entrenament" sempre és molt aconsellable ni que el teu fill tingui 16 o 17 anys.
  • Tenir clar que els passos a seguir amb un infant de 5 o 6 anys són molt diferents i la progressió cap a l'autonomia és molt més llarga.
  • Tot procés d'educació es basa en el diàleg, indicació clara dels límits i el respecte cap a totes les parts.

Així doncs, ja tens material per començar a decidir amb la teva parella si aquest any li cau per Nadal un mòbil al vostre fill.